Ljummen chokladmousse med salt kola

Emma Shields - KK 2019

Ljummen chokladmousse med salt kola

Av: Emma Shields

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

1 h

Ljummen chokladmousse med salt kola, chokladflarn och vispad grädde är en dessert som får vem som helst att sväva lite på moln.

Ingredienser

portioner

Ljummen chokladmousse

  • 150 g choklad
  • 1 ägg
  • 40 g äggula
  • 90 g grädde
  • 25 g strösocker

Salt kola

  • 60 g glykos
  • 60 g strösocker
  • 120 g grädde
  • 120 g smör
  • 1,5 g salt

Chokladflarn

  • 30 g smör
  • 15 g glykos
  • 4 g kakao
  • 1 g pektin
  • 30 g vatten
  • 40 g choklad
  • 55 g strösocker
  • flingsalt

Servering

  • 100 g grädde
  • 50 g mörk choklad

Gör så här

Ljummen chokladmousse

  1. Värm alla ingredienserna försiktigt i en kastrull på låg värme tills smeten är 60 grader.
  2. Vispa smeten fluffig med elvisp.

Salt kola

  1. Gör en gyllene karamell på glykos och socker.
  2. Värm upp grädden i en separat kastrull.
  3. När karamellen är gyllene så tillsätt smöret och blanda.
  4. Häll sedan i den varma grädden och koka till 105 grader.
  5. Avsluta med salt.

Chokladflarn

  1. Koka upp smör och glykos.
  2. Blanda sedan i de torra ingredienserna.
  3. Rör i vatten samt choklad och låt smeten koka några minuter.
  4. Stryk ut smeten jämt och tunt på en silikonmatta.
  5. Baka i ugnen på 160 grader utan fläkt i ca 7 minuter.
  6. Strö slutligen över flingsalt.

Servering

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Lägg en klick salt kola i botten av skålarna.
  3. Fyll sedan skålarna till hälften med chokladmousse.
  4. Toppa med chokladflarn och grädde.
  5. Riv över choklad och servera.