Lisas sockerkaka

NYHET
Lisas sockerkaka
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Lisas sockerkaka

9 ingredienser

1 h

"En sockerkaka behöver egentligen ingen smaksättning, den är så god som den är, men som variation kan man använda sig av säsongens bär och frukt. Hemligheten är dels att vispa ägg och socker riktigt fluffigt, dels att inte röra ner mjölet direkt utan att sikta och försiktigt vända ner det lite i taget. Öppna inte luckan förrän precis i slutet av gräddningen, då kan kakan sjunka ihop. I en rund form utan hål tar gräddningen lite längre tid – bäst är att känna efter med en sticka som ska vara torr när du stuckit den i kakan." /Fredrik Eriksson

Ny kokbok: Sommaren är min
Sommaren är min omslag

Ny kokbok: Sommaren är min

Receptet kommer ur "Sommaren är min - Astrid Lindgrens sommarkokbok"

Läs mer

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 100 g smör
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, rivet skal
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl mjölk

Gör så här

  1. Värm ugnen till 180 grader.
  2. Smöra och bröa en sockerkaksform.
  3. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
  4. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke.
  6. Sikta mjölblandningen och vänd försiktigt ner den i äggsmeten. Tillsätt rivet citronskal och salt.
  7. Rör försiktigt ner det smälta smöret och mjölken.
  8. Häll smeten i formen och baka i mitten av ugnen i 30–45 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är klar.
  9. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp ur sin form.

Lisas kaka kan varieras utifrån säsong och vad man är sugen på.