Blåbärskaka med valnötsströssel
Blåbärskaka med valnötsströssel
16 ingredienser
Receptet räcker till cirka 8–10 bitar.
Ingredienser
- 125 g smör, rumsvarmt
- 1,75 dl strösocker
- 1 ägg
- 2,5 dl gräddfil
- 5 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 3 dl blåbär [225-250 g]
- 2 msk vetemjöl
strössel
- 50 g smör, smält
- 2 dl smulade digestivekex [6-7 kex]
- 0,5 dl farinsocker
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl valnötter, grovhackad
Gör så här
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform.
- Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och gräddfilen.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
- Blanda blåbär och mjöl i en separat skål.
- Rör ihop ingredienserna till strösslet.
- Häll hälften av smeten i formen. Strö över blåbären och hälften av strösslet. Klicka ut resten av smeten och strö över resten av strösslet.
- Grädda kakan i ca 1 timme. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg.
- Låt kakan svalna i formen.