Vårens timbaler

Vårens timbaler
Foto: TV4

Vårens timbaler

Av: Lisa Lönner Pulkkinen

Från: Halv åtta hos mig

35 ingredienser

3 min

Ljumma timbaler på sparris och tomat, serveras med havskräfta, äppelgranité och gräslökssås. En frisk och lyxig förrätt i ljusa vårfärger och ingredienser från södra Sveriges vårodlingar, skapad för att passa viner på druvan sauvignon blanc. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin:
Poully Fumé 2007 Nr 96554. Beskrivning: Torr, mycket frisk smak med inslag av mineral, gräs, gröna äpplen och grapefrukt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.


Se Lisa Lönner Pulkkinen laga timbaler!

Ingredienser

portioner

Gräslökssås

  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 5 varv på vit och svartpepparkvarnen vardera
  • 2 dl solrosolja
  • 1 stor näve gräslök
  • 0,5 dl parmesanost, riven

Timbaler

  • 500 g sparris, helst svensk
  • 1 gul lök (ekologisk)
  • 50 g smör (ekologiskt)
  • 2 dl vattenkrasse, väl sköljd (ekologisk)
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 1 dl grädde (ekologisk)
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 tsk worcestersås
  • 1-2 droppar tabasco
  • 1 dl riven vällagrad parmesanost (riv själv från en bit)
  • 1 dl gruyèreost, riven (eller raclette, alt annan stark ost)
  • 0,5 citron, pressad (ekologisk)
  • 6 kvisttomater (ekologiska)
  • 1 dl vitt vin, oekat (helst sauvignon blanc)
  • 14 färska basilikablad
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk örtsalt
  • 1 msk tomatpuré (ekologisk)
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk strösocker (ekologiskt)
  • 2 rädisor

Äppelgranité

  • 1 dl färska myntablad
  • 1 dl färska basilikablad
  • 0,5 limefrukt (ekologisk)
  • 1 krm eko socker
  • 1 tsk vermouth

Gör så här

  1. Gräslökssås:
  2. Koka ägget i exakt fyra minuter och skrapa ur i en skål. Mixa ägget.
  3. Häll i senap, vinäger, salt och peppar. Häll långsamt i olja och vispa konstant. Skär gräslöken i små små bitar, blanda i den och parmesanosten. Det blir över i receptet men denna sås är fantastisk att äta till det mesta, både fisk och kött. Ta i lite vitlök så har du den fantastiska nobissåsen.
  4. Skär av sparrisknopparna någon cm ner, spara dem i ett glas vatten i kylen. Skölj och skär resten av sparrisen i grova bitar. Koka upp vatten, lägg ner sparrisen och koka ca 8 min tills den är halvmjuk. Ta lite vatten, endast så mycket som täcker sparrisen, häll av och spara vattnet (vattnet innehåller mycket nyttigheter och kan användas som buljong). Hacka en lök, fräs i en stor klick smör på låg värme i cirka 20 min (den ska ej bli brun utan endast glansig). Koka upp vatten och sänk ned tomaterna, låt koka 1 minut eller till skalen spricker. Ta upp med hålslev och håll under rinnande kallt vatten. Snitta tomaterna och kläm ut kärnorna så gott det går. Lägg ned i lökfräset, häll i vinet och några blad färsk basilika och koka på låg värme 20 minuter till. Mixa sparrisen med vattenkrassen. Riv osten. Separera två av äggens gulor och spara vitorna i burk med lock i kylen. Rör ihop ett av äggen med en av gulorna och en dl grädde. Häll i ett stänk tabasco, worcestershiresås, riven muskot och avsluta med att svartpeppra med kvarn. Blanda detta med sparrismixen och osten. Pressa en halv citron och häll i för att mixen ska hålla färgen. Ställ snabbt in i kylen och täck ordentligt. När tomaterna kokat färdigt, häll i ½ tsk örtsalt, 10 hackade basilikablad, 2 pressade vitlöksklyftor, ett varv på svartpepparkvarnen, ½ tsk paprikakrydda, 1 msk tomatpuré och 1 tsk socker (smaka av). Låt sedan bli rumsvarmt (ställ grytan på diskbänken). Vispa ihop det andra ägget med den andra äggulan.
  5. Mixa tomatröran med handmixer och vänd ner äggsmeten. Ställ snabbt in i kylskåpet. Rörorna göres med fördel dagen före servering.
  6. 1 timme före servering: Sätt ugnen på 175 grader. Rensa 4 rädisor, skär i halvor och lägg i iskallt vatten Koka upp ca 4 liter vatten (största kastrullen du har) till ett bain de marie. Smörj fyra timbalformar med smör. Skär av rädisorna på båda kanterna så att du får två små rundlar från varje. Lägg en av de sparade sparrisknopparna i mitten av formen. Tryck till. Håll en mjuk slickepott i mitten av timbalformen, häll först i den röda röran på ena sidan. Håll kvar slickepott och häll i den gröna. Fyll dem endast till ¾. Dra ur slickepott snabbt. Skaka formen mot underlaget så att det inte bildas luftbubblor. Lägg på ett litet smörpapper på toppen. Fyll på vattnet i en långpanna som är lika hög som timbalformarna (när den står inne i ugnen). Var försiktig för det ångar mycket, använd inte glasögon, de immar igen (kul foto blir detta i och för sig). Ställ in timbalformarna i vattenbadet med ett verktyg. Justera sista mängden vatten med en slev, vattnet ska vara tre fjärdedelar upp på timbalformens kant. Låt stå inne i 45 minuter. Ta ut med verktyg. Vänd upp och ned på varje tallrik, låt kallna något.
  7. Skala och skär gröna äpplen i centimeterstora bitar. Mixa äpple, basilika och mynta, pressa i saften från ½ lime, lite socker och ett stänk vermouth. Ställ in i frysen två timmar före servering. Denna sås kan inte förberedas lång tid före eftersom den lätt tappar den friska gröna färgen.
  8. Skala havskräftorna. Lägg en timbal på ena sidan in mot mitten. Lägg en klick äppelgranité på ena sidan, lägg på havskräftan och klicka sedan ut lite gräslökssås i form av en droppe på andra sidan.