Ört- och prästostbakad färskpotatis

Ört- och prästostbakad färskpotatis
Foto: Åsa Dahlgren
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Ört- och prästostbakad färskpotatis

7 ingredienser

45 min

Egentligen vet ju alla att det godaste du kan göra med en färskpotatis är att äta den nykokt, rakt upp och ner med en rejäl klick salt smör på toppen. Men sen är det ju såklart väldigt gott med ost till färskpotatisen. Och örter. Och...äsch, vi slänger väl in allt på en gång då! Recept från boken Till sommaren - mat för många.

Se fler recept från

Till sommaren - mat för många

Ingredienser

portioner
  • 800 g färskpotatis
  • 0,5 tsk salt

Topping

  • 50 g vällagrad prästost, riven
  • 25 g smör, rumstempererat
  • 1 dl oreganoblad, hackade
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Värm upp ugnen till 225 grader, gärna grillfunktion.
  2. Lägg potatisarna i en ugnsform.
  3. Strö salt över och rosta dem i mitten av ugnen i 30 –35 minuter, eller tills de är nästan helt mjuka.
  4. Rör under tiden ihop ingredienserna till toppingen.
  5. Ta ut formen ur ugnen och toppa varje potatis med blandningen.
  6. Gratinera i cirka 10 minuter, eller tills potatisen är mjuk och har fått fin färg.