Lisa Lemkes bästa köttfärspaj

koket.se
Lisa Lemkes bästa köttfärspaj
Foto: TV4
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Lisa Lemkes bästa köttfärspaj

19 ingredienser

2,5 h

Lisa Lemke bjuder på sitt allra bästa recept på köttfärspaj - som en köttgryta som bakas i färdig smördeg. Detta är resultatet av att hon ätit sig igenom paj-utbudet i både Storbritannien och Australien och plockat det bästa från dessa pajer.

Se Lisa Lemke laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Fyllning

  • 700 g nötfärs
  • 70 g bacon
  • 1,5 gul lök
  • olja, att fräsa i
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 dl rött vin
  • 1,5 msk worcestersås
  • 1 msk brunt farinsocker
  • 2 msk koncentrerad oxfond
  • ca 3 dl vatten
  • svartpeppar
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • 1-1,5 msk majsstärkelse

pajdeg

  • 500 g färdig utkavlad smördeg (finns i kyldisken)
  • 50 g smör, smält

Mashy peas

  • 0,5 l frysta ärtor, tinade
  • 2-3 msk turkisk yoghurt
  • salt

Gör så här

  1. Strimla baconet och hacka löken. Hetta upp en tjockbottnad gryta med olja och bryn köttfärsen. Tillsätt löken och baconet och fräs tills löken är mjuk.
  2. Rör ner övriga ingredienser till fyllningen utom maizenan och rör om. Låt koka upp och småkoka sedan utan lock och på mellanvärme i 25-30 minuter eller tills grytan kokat samman ordentligt. Rör om då och då under tiden så att det inte bränner vid i botten. Smaka av med salt och peppar och red grytan med maizena utrört i kallt vatten. Börja med den lilla mängden maizena. Grytan ska få en tjock konsistens.
  3. Sätt ugnen på 220 grader. Smörj en ugnsform med smör, var noga med att smörja även formens ovansida så att pajdegen inte fastnar där under tillagning. Klä formen med smördeg och låt smördegen hänga ca 0,5 cm över kanten, skär bort resten.
  4. Fyll pajen med grytan hela vägen upp. Lägg därefter på smördeg som ett lock som också det sträcker sig ca 0,5-1 cm utanför kanten på formen. Fäst locket med själva botten genom att trycka med en gaffel längs pajens sidor. Lossa försiktigt själva ”ihop-stansningen” som du gjort med gaffeln från formen, det gör du enklast med en matkniv. Detta gör
  5. du för att försäkra dig om att pajkanterna verkligen inte ska fastna när du gräddar pajen.
  6. Pensla pajlocket med smält smör och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills pajen har fått en fin gyllene färg.
  7. Mixa under tiden hastigt samman ärtor och yoghurt med en stavmixer, men låt gärna moset blir lite grovt så att en del ärtor fortfarande är hela. Smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Servera den nygräddade pajen varm tillsammans med ärtmoset.