Ajvarmarinerade kycklingspett med saffransaioli

71 röster
15 min + marinering
4
Ajvarmarinerade Kycklingspett
Foto: Lisa Lemke
15 min + marinering
4
4 portioner

Du behöver

Kycklingspett

  • 500 g kycklinglårfilé
  • 1 dl yoghurt
  • 2 klyfta vitlök, rivna
  • 1 apelsin, saft och skal från
  • 1 dl ajvar relish
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen
  • 14-16 grillspett (t ex av bambu)
  • olja, till stekning
  • tabasco, till servering

Aioli

  • 0,25 g saffran [0,5 förp]
  • 1 äggula, rumsvarm
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 0,75 dl rapsolja, rumstempererad
  • 2 msk olivolja, rumstempererad
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gör så här

  1. Skär kycklingen i ca 1-2 cm breda remsor.
  2. Blanda samman yoghurt, vitlök, saft och skal från apelsinen samt ajvar relish med rikligt med svartpeppar i en stor skål.
  3. Lägg ner kycklingen och vänd runt. Häll allt i dubbla plastpåsar och förslut noga.
  4. Låt marinera i kylskåp i minst 3 timmar, gärna över natten.
  5. Aioli
    Mortla saffran med en nypa salt.
  6. Mixa (eller vispa) ihop äggula, senap, saffran och finhackad vitlök.
  7. Tillsätt oljan, litet i taget, i en tunn rinnande stråle under tiden som du mixar (eller vispar) kraftigt.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Förvara aiolin i kylskåp tills servering.
  10. Ta upp kycklingen ur marinaden och torka av det mesta av yoghurtblandningen.
  11. Trä kycklingen på blötlagda bambuspett eller andra grillspett.
  12. Hetta upp en grill eller en stekpanna med rapsolja och grilla eller stek spetten ca 2 minuter på varje sida eller tills de är helt genomlagade.
  13. Krydda med salt och ev mer svartpeppar.
  14. Servera kycklingspetten med saffransaioli och eventuellt tabasco.
30 maj 2011