Linsplätt med grillost och citronsyrade grönsaker

Linsplätt med grillost och citronsyrade grönsaker
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Linsplätt med grillost och citronsyrade grönsaker

21 ingredienser

45 min

Ernst lagar vego och gör plättar på blötlagda linser och serverar med stekt grillost, en fräsch och krispig sallad samt en gräddfilssås med ramslök. Linsplättarna är godast nystekta.

Ingredienser

portioner
  • 200 g torkade röda linser
  • 1 knipplök
  • ca 0,5 dl vatten
  • olja
  • salt
  • peppar

Citronsyrade grönsaker

  • 2 polkabetor
  • 250 g grön sparris
  • 1 knippe rädisa
  • 0,5 citron, saften
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Ramslökssås

  • 3 dl gräddfil
  • 10 g ramslök (eller 1 klyfta vitlök + 1 kruka gräslök)
  • 2 msk honung
  • 0,5 citron, saften
  • 1 rödlök, gärna färsk (liten)

Stekt grillost

  • 2 förp grillost (à 200 g)

Övrigt

  • ev körsbärstomater
  • ev oxalis

Gör så här

Linsplättar

  1. Blötlägg linserna över natten. Häll av och sila dem väl.
  2. Skär löken i grova bitar.
  3. Mixa linser och lök i en matberedare tillsammans med salt och peppar. Känns smeten för hård och stabbig så tillsätt lite vatten. Mixa slätt.
  4. När det är dags att äta, stek stora plättar av smeten i olja i en stekpanna. De ska fin färg på bägge sidor.

Citronsyrade grönsaker

  1. Skär polkabetan tunt på mandolin. Skär sparris i mindre bitar och rädisor i skivor. Lägg grönsakerna i en skål och pressa över citronsaft. Salta och vänd runt. Låt stå några minuter. Tillsätt oljan och blanda runt igen.

Ramslökssås

  1. Skär ramslök fint och finhacka löken. Blanda med gräddfil och citron och honung. Smaka av med salt och peppar.

Stekt grillost

  1. Skär osten i skivor. Stek dem gyllene i olja i en stekpanna på medelvärme.
  2. Servera linsplätten med grillost, citronsyrade grönsaker och ramslökssås. Garnera gärna med lite färska körsbärstomater och någon god ört som oxalis.