Linsgryta med smak av Indien

koket.se
Linsgryta med smak av Indien 01
Foto: Tv4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Linsgryta med smak av Indien

17 ingredienser

30 m

"Saag paner" som den här grytan heter är en het linsgryta med smaker från Indien. En riktigt värmande rätt i höstrusket!

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 5
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 cm färsk ingefära
  • 1 röd chilifrukt
  • olivolja (att steka i)
  • 2 dl torkade röda linser (gärna gotlandslinser)
  • 2 tsk garam masala (kryddblandning)
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 800 g kokosmjölk
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 200 g eldost (svensk)
  • 4 tomater
  • 500 g bladspenat, färsk

Servering

  • färsk koriander
  • persilja
  • bröd

Gör så här

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära.
  2. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
  3. Hetta upp en kastrull med rikligt med olivolja och fräs alltsammans i några minuter.
  4. Tillsätt linser, garam masala samt buljong och låt sjuda i ett par minuter.
  5. Rör ner kokosmjölk och sjud under lock tills linserna har blivit mjuka, det tar 10–15 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Bryn eldosten i het panna med olja tills båda sidorna har fått rejält med färg. Salta och peppra.
  7. Skär tomaterna i stora tärningar och rör ner dem i grytan tillsammans med spenaten.
  8. Skär eldosten i skivor och toppa med den samt koriander och persilja. Servera med bröd.