Linns van Gogh-tårta

POPULÄRT
Linns van Gogh-tårta
Foto: TV4
Linn Utbult 2018
Linn Utbult 2018

Linns van Gogh-tårta

35 ingredienser

Här har ni min "Starry Night" tårta, en tolkning av van Gogh. Inget jag gör varje dag men den är otroligt god med saftiga chokladbottnar som gifter sig fint med brynt smörkräm och skogsbär, samt lite krisp från hasselnötter. /Linn

Ingredienser

portioner bitar

Tårtbottnar

  • 4 dl vetemjöl [240 g]
  • 3,5 dl strösocker [320 g]
  • 2 dl kakao [80 g]
  • 1 msk espressopulver (snabbkaffe)
  • 1 tsk bikarbonat [7 g]
  • 1 tsk bakpulver [7 g]
  • 1 msk vaniljsocker [9 g]
  • 1 tsk salt [6 g]
  • 2-3 ägg [120 g]
  • 2,33 dl standardmjölk, rumsvarm [230 g]
  • 1,33 dl olja [120 g]
  • 2 dl kaffe, varmt (av bra kvalitet) [200 g]
  • kakao, att mjöla formarna med

Brynt smörkräm

  • 200 g osaltat smör
  • 2,5 dl florsocker, siktat
  • 1 dl syrad grädde
  • 1 msk lönnsirap (ekologisk)

Smörkräm

  • 600 g osaltat smör, rumsvarmt
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 225 g äggvita [4-5 st]
  • 330 g strösocker [2,5 dl]
  • 1 krm salt
  • 1 limefrukt, finrivet skal
  • pastafärger i blått, svart, mörkbrunt, ljusgult och rött
  • svarta sesamfrön
  • torkade ätbarablomblad
  • frystorkade bär
  • 1 msk blåbärspulver

Skogsbärsfrosting

  • 2,5 dl färskost [250 g]
  • 1,25 dl florsocker [75 g]
  • 1 msk limefrukt, saft
  • 0,5 dl skogsbärspuré [50 g]
  • 1 dl vispgrädde [100 g]

Rostade hasselnötter

  • 1 dl hasselnötter

Övrigt

  • 1 dl blandade bär

Gör så här

Chokladbottnar

  1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft). Smörj och mjöla fyra springformar med kakao, 15-18 cm i diameter. Täck bottnarna med bakplåtspapper.
  2. Sikta i de torra ingredienserna i en bunke. Vispa lätt ihop ägg, mjölk och olja i en separat bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör försiktigt ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt det varma kaffet och blanda.
  3. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 4 formarna. Blir det smet över så fyll några muffinsformar eller silikonformar och grädda dem med. Grädda mitt i ugnen i 20–30 minuter. Bottnarna skall kännas ”studsiga”. Låt dem svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir helt raka. Stoppa helst in i frysen för att få så rak tårta som möjligt.

Brynt smörkräm

  1. Bryn smöret i en kastrull tills den blir rejält nötbrunt, fega inte ur utan kör på och se till att bryna ordentligt för att få fram maximalt knäckig smak. Häll i smöret i en bunke och plasta, ställ in i kylen till det blir rumsvarmt.
  2. Vispa smöret vitt (detta kan ta ett tag) och tillsätt siktat florsocker, syrad grädde och lönnsirap. Lägg i spritspåse med rund tyll.

Smörkräm

  1. Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa med elvisp tills alla sockerkristaller har lösts upp. Perfekt att ta bunken till bakmaskinen redan nu. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt lite i taget av smöret och vispa tills det blir en slät och fin kräm. Riv i lite limeskal efter tycke och smak. Skulle den skära sig så häll i lite smält smör i under tiden du vispar.
  2. Blanda 1/3 av krämen med blåbärspulvret och färga mörkblått, detta är till att fodra tårtan. Sen följer du den färgpalett du vill efterlikna genom att dela resterande kräm i små skålar och färga dem med pastafärgerna en och en.

Rostade hasselnötter

  1. Hacka hasselnötterna för hand lite grovt och rosta dem i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Passa noga så att de inte bränns.

Montering

  1. Lägg en tårtbotten på ett tårtunderlägg i papp, gärna en sådan i guld som man kan köpa på konditori. Snurra en rand av brynt smörkräm och gärna även ett tunt lager direkt mot botten. Fyll med bärfrostingen i mitten och toppa med bär och rostade hasselnötter. På med nästa botten och upprepa, ställ in i kylen direkt efter du lagt på nästa botten för att få en stabil tårta, om du har tid vill säga.
  2. Upprepa tills du har fyra bottnar och en hög och läcker tårta. Täck med ett tunt lager mörkblå smörkräm så du stänger inne alla smulor. Kyl igen och sen är det dags för ett lager smörkräm till, samma färg. Gör en så rak och stabil tårta du kan.
  3. Nu kommer du till det roliga! Släpp fram konstnären i dig och bara kör! Gör din tolkning av Van Goghs Starry night. Lycka till!