Lingonparfait med molngrädde och änglatryffelkaka

Lingonparfait med molngrädde och änglatryffelkaka
Foto: TV4

Lingonparfait med molngrädde och änglatryffelkaka

Av: Ewa - Köping

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h + frystid

Mäktig chokladkaka med tryffel serveras med hemgjord lingonparfait och maränggrädde.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lingonparfait

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl gräddfil
  • 2 dl grädde
  • 2 dl lingonsylt (eller 2 dl djupfrysta lingon + knappt 1 dl socker)
  • 1 kiwi, till garnering

Molngrädde

  • 3 dl grädde
  • 0,5 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ca 20 maränger

Änglatryffelkaka

  • 150 g smör (ev laktosfritt)
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl (alt1,5 dl glutenfri ljus mjölblandning)

tryffel

  • 1,5 dl vispgrädde (ev laktosfri)
  • 2 msk smör (ev laktosfritt)
  • 200 g mörk choklad
  • 4 kumquats, till garnering

Garnering

  • rostade pinjenötskärnor
  • kanderade violer
  • silverkulor
  • ätliga blommor

Gör så här

Parfait

  1. Vispa socker och ägg pösigt. Blanda försiktigt ner gräddfil och lätt vispad grädde. Mixa eller mosa lingonen. Blanda allt försiktigt. Häll smeten i en form (gärna med löstagbar kant), och frys i ca 6 timmar. Ta fram formen en stund före servering, så tårtan hinner tina lite.
  2. Garnera gärna med skivad kiwifrukt eller annan frukt.

Molngrädde

  1. Grädde vispas fluffigt med socker och vaniljsocker. Blanda försiktigt i små eller krossade maränger precis före serveringen.

Tryffel

  1. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från plattan. Grovhacka eller bryt ner chokladen, rör ner och låt smälta. Låt tryffeln halvstelna i rumstemperatur en stund + på kallt ställe en kvart ungefär. (Hellre lite för lös tryffel än helt stelnad som inte blir bredbar!).

Kaka

  1. Smält smöret i en kastrull, ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och sist mjölet.
  2. Bred ut smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm diameter.
  3. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 18-20 minuter (kakan ska vara lite lös i mitten).
  4. Bred chokladtryffeln över kakan när den svalnat lite. Låt stå kallt minst en timme före servering.
  5. Dekorera enligt något av förslagen ovan. Skär i smala bitar; kakan är mycket mäktig och bör avnjutas i konfektstora bitar!