Krämig lingonpannacotta med len kolasås, toppad med sockrade lingon, smulade pepparkakor och frisk citronmeliss. En enkel men elegant dessert som bjuder på både sötma och syrlighet.
Ha ner alla ingredienserna till pannacottan i en kastrull. Rör om och låt koka upp, aktiv koktid 1-2 minuter innan du drar bort kastrullen från värmen.
Häll upp pannacottan i 6 glas och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2 timmar. Under tiden kan du göra kolasåsen.
Kolasås
Häll upp rörsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm upp på låg värme tills sockret i kanterna börjat smälta. Börja då röra försiktigt tills allt socker smält. Tillsätt vispgrädden, lite i taget, under konstant omrörning tills du får en jämn sås. Låt koka i 3-4 minuter på medelvärme, utan att röra om, innan du tar bort kastrullen från och tillsätter smör och salt och rör om till en jämn och blank kolasås.
Häll upp kolasåsen i en värmetålig skål och låt svalna i kylskåpet innan du toppar din pannacotta med den. Pannacottan kan stå i kylen ungefär 3–4 dagar.
Dekorera med sockrade lingon, pepparkakssmul och citronmeliss.