Lingonlimpa

koket.se
Lingonlimpa
Foto: Katja Ragnstam
Maria Blohm
Maria Blohm

Lingonlimpa

9 ingredienser

3 h

Rågkross och rårörda lingon tillsammans med grovt rågmjöl och sirap gör det här brödet till en saftig storfavorit.

Se Maria Blohm laga receptet

logo

Ingredienser

portioner styck
  • 300 g vatten, kallt
  • 150 g rårörda lingon
  • 25 g jäst
  • 50 g rågkross
  • 50 g mörk sirap
  • 100 g grovt rågmjöl
  • 400 g vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • smör (till formen)

Gör så här

  1. Ställ en bunke på vågen och nollställ vågen.
  2. Lös upp jästen i vattnet.
  3. Väg upp övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen ner i bunken, kom ihåg att nollställa vågen mellan ingredienserna.
  4. Knåda degen i en degblandare/hushållsassistent i 10 minuter på låg hastighet.
  5. Täck bunken med ett lock eller plast.
  6. Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. 
  7. Smörj en form som rymmer 1,5 liter och mjöla den med rågmjöl.
  8. Klicka ner degen i formen. 
  9. Blöt händerna med vatten och platta till degen i formen, strö över rågmjöl. 
  10. Låt jäsa tills brödet når kanten på formen, ca 30 minuter. 
  11. Sätt ugnen på 200 grader. 
  12. När ugnen är varm ställer du in brödet långt ner i ugnen. 
  13. Grädda på 200 grader varmluft i 1 timme.