Lingonlimpa
Lingonlimpa
9 ingredienser
3 h
Rågkross och rårörda lingon tillsammans med grovt rågmjöl och sirap gör det här brödet till en saftig storfavorit.
Se Maria Blohm laga receptet

Ingredienser
- 300 g vatten, kallt
- 150 g rårörda lingon
- 25 g jäst
- 50 g rågkross
- 50 g mörk sirap
- 100 g grovt rågmjöl
- 400 g vetemjöl special
- 2 tsk salt
- smör (till formen)
Gör så här
- Ställ en bunke på vågen och nollställ vågen.
- Lös upp jästen i vattnet.
- Väg upp övriga ingredienser. Häll rakt ur förpackningen ner i bunken, kom ihåg att nollställa vågen mellan ingredienserna.
- Knåda degen i en degblandare/hushållsassistent i 10 minuter på låg hastighet.
- Täck bunken med ett lock eller plast.
- Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur.
- Smörj en form som rymmer 1,5 liter och mjöla den med rågmjöl.
- Klicka ner degen i formen.
- Blöt händerna med vatten och platta till degen i formen, strö över rågmjöl.
- Låt jäsa tills brödet når kanten på formen, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- När ugnen är varm ställer du in brödet långt ner i ugnen.
- Grädda på 200 grader varmluft i 1 timme.