Lingon- och pepparkaksmacaroner
Lingon- och pepparkaksmacaroner
24 ingredienser
ca 1 h 30 m
Macaronerna får svensk smak med lingon och pepparkakskryddor.
Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.
Ingredienser
Macaroner
- 1 tsk ingefära, mald
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk malen nejlika
- 150 g mandelmjöl [2,7 dl]
- 150 g florsocker [2,5 dl]
- 4 äggvitor
- 150 g strösocker [1,8 dl]
- 50 g vatten
- 36 g strösocker [0,4 dl]
- 0,5 dl lingonsylt
- 1 dl lingon
- 1,5 dl vatten
- 30 g strösocker [0,5 dl]
- 0,5 vaniljstång
- 28 g majsstärkelse [3,5 msk]
- röd pastafärg
- grön pastafärg
Lingonkräm
- 0,5 dl lingonsylt
- 1 dl lingon
- 1,5 dl vatten
- 30 g strösocker [0,5 dl]
- 0,5 vaniljstång
- 32 g majsstärkelse [4 msk]
Gör så här
Macaroner
- Sätt ugnen på 130 grader
- Blanda kanel, nejlika, kardemumma, ingefära, mandelmjöl, florsocker och 2 av äggvitorna till en smet.
- Vispa 2 äggvitor till hårt skum och tillsätt 36 g socker, lite i taget tills det blivit en blank maräng.
- Koka upp 150 g socker och 50 g vatten tills lösningen är 118 grader.
- Häll den med en fin stråle direkt i marängen under vispning. Vispa marängen tills den är kall.
- Blanda i hälften av marängen i mandelblandningen, därefter vänder du ner resterande maräng.
- Blanda macaronsmeten tills den rinner av slickepotten och klicken som rinner av liksom försvinner in i den andra smeten.
- När du spritsar ut macaronerna ska de flyta ut lite, efter en liten stund ska de ha blivit blanka och fina, möjligen behöver man slå plåten lite i bänken för att få ut lite luftblåsor.
- Ta ur 0,5 dl och dela upp i två skålar, färga en grön och en röd. Häll det i två små spritspåsar.
- Spritsa ut macaronerna i storlek som en femkrona och spritsa direkt dit ett ”lingon” och två små ”blad” med den färgade smeten.
- Låt macaronen vila 30-60 min tills ytan är torr. När du lägger fingret på ska ytan inte klibba.
- Grädda mitt i ugnen på 130 grader i 12 minuter därefter sänker du till 100 grader i 4 minuter. Dra över bakplåtspapperet på ett galler och låt dem svalna.
Lingonkräm
- Koka allt utom maizena i ca 20 minuter.
- Ta ut vaniljstången och rör ner maizenamjölet och koka ytterligare 2 minuter.
- Låt svalna.