She's on top

She's on top
Foto: TV4

She's on top

23 ingredienser

Strawberry cheesecake och passionsfruktcheesecake.

Vintips från Lina
Josef Andert Beerenauslese ifrån Österrike, 81 kr, 4589.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

Strawberry cheesecake

  • 12 digestivekex
  • 75 g smör, smält
  • 4 gelatinblad
  • 300 g jordgubbar
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g färskost
  • 1 dl jordgubbar, i bitar
  • jordgubbar, till garnering

Passionsfruktcheesecake

  • 15 digestivekex
  • 75 g smör (eller margarin)
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g färskost
  • 2 dl crème fraîche
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 1 gelatinblad
  • 1 msk strösocker
  • 4 msk vatten
  • 4 passionsfrukter

Gör så här

Strawberry cheesecake

  1. <i>Botten</i>: Smula sönder kexen och blanda med smöret.
  2. Tryck ut blandningen i en smord form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter.
  3. <i>Fyllning</i>: Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten i cirka 5 minuter.
  4. Ta upp, krama ur och smält i en kastrull med cirka 1 msk vatten.
  5. Mixa jordgubbarna med sockret och rör ner gelatinet i massan.
  6. Vispa upp grädden och rör i osten.
  7. Blanda med jordgubbssmeten.
  8. Rör ner eventuellt små jordgubbsbitar i smeten också om du vill.
  9. Häll smeten i formen över kexblandniningen och släta till toppen.
  10. Ställ tårtan antingen i frysen i minst 5 timmar så får du en frusen cheesecake som du tar fram cirka 20-30 minuter innan servering.
  11. Eller så ställer du den i kylen i några timmar.
  12. Garnera med jordgubbar och servera.

Passionsfruktcheesecake

  1. <i>Botten</i>:Krossa kexen fint.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda ihop och tryck sedan ut smulorna i rund form med avtagbar botten.
  4. Ställ i kylen.
  5. <i>Fyllning</i>:Lägg 4 gelatinblad i kallt vatten, cirka 5 minuter.
  6. Dela äggen i gulor och vitor.
  7. Blanda gulor, ost, crème fraiche, socker, vaniljsocker och citronskal till en slät smet.
  8. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  9. Värm citronsaften i en kastrull och tag sen av den från värmen.
  10. Krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i citronsaften.
  11. Låt blandningen svalna något innan den försiktigt hälls ner i ostsmeten under omrörning.
  12. Häll blandningen över kakbotten och ställ åter in i kylen, minst en timme.
  13. Glasyr: Blötlägg gelatinet i kallt vatten i cirka 5 minuter.
  14. Hetta upp socker och vatten i en kastrull.
  15. Krama ur gelatinbladet och låt det sedan smälta i sockerlösningen.
  16. Skrapa ur passionsfrukterna ner i sockerlösningen och rör om.
  17. Låt svalna.
  18. Häll över fyllningen på kakan försiktigt.
  19. Låt stelna i kyl i minst en timme.