Lilla nöt - raw småkaka

5 röster
40 min

En raw småkaka med smak av choklad och kardemumma. Garnera  med valfri topping som gula russin, pistagenötter, cashewnötter, kokosflakes, frystorkade bär, salt. Ja vad du har hemma!

Lilla nöt är den som är längst till vänster på bilden. 

Visa mer
40 min

Du behöver

  • 1 dl mandel, skållad (50 g mandelmjöl går också bra)
  • 1 dl naturella cashewnötter
  • 1 dl skalade pistagenötter
  • ca 11 urkärnade dadlar
  • 1 tsk kokosolja, behöv bara om dadlarna är torra
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 dl dadelsirap
  • 0,5 dl kakao (av god kvalitet)
  • 0,5-1 tsk flingsalt
  • 80 g mörk choklad minst 70%
  • 1 tsk kokosolja

Garnering

  • torkade/frystorkade bär
  • nötter
  • kokosflakes

Gör så här

  1. Mixa först mandeln relativt fint. Tillsätt resten av nötterna och pulsera tills det finfördelats helt.
  2. Tillsätt dadlar och kokosolja i omgångar, mixa väl. Häl i vaniljpulver, stötta kardemummakärnor, dadelsirap och kakao, mixa tills det går ihop till en slät massa. Blanda i saltet, detta är en smaksak men jag snålar inte.
  3. Lägg ut små ”knäckformar” på en bricka. Rulla små kulor av smeten och tryck ut dem i formen så det blir en nedsjunkning i mitten. Ställ in i frysen en liten stund.
  4. Smält under tiden choklad försiktigt i vattenbad och rör i lite kokosfett. Ta en tesked och fyll igen hålen i kakorna. Innan chokladen stelnat så ös på med den garnering du vill ha.
2 oktober 2018

Laddar fler recept