Len mockaglass i form av en kaffekopp

Len mockaglass i form av en kaffekopp
Foto: TV4

Len mockaglass i form av en kaffekopp

Av: Ivar - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

4h 40m

Glass med smak av choklad och kaffe serveras med hallonsås och chokladdetaljer.

Dryckesförslag: Don PX Montilla 1986 som blandas i delarna 60:40 med en coffee stout. Blandningen dricks över is.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mockaglass

  • 2 digestivekex
  • 15 g smör
  • salt
  • 4 engångsplastmuggar
  • 150 g kondenserad mjölk med chokladsmak
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 3 dl vispgrädde

Hallonsås

  • 100 g frysta hallon
  • 50 g syltsocker

Chokladdetaljer

  • 100 g mörk choklad
  • 1 bakplåtspapper

Uppläggning

  • kakao
  • 4 färska hallon
  • 8 blad färsk citronmeliss
  • 16 chokladbönor

Gör så här

Mockaglass

  1. Krossa kex och gör en smulsmet tillsammans med smöret och en gnutta salt.
  2. Fördela smulsmeten i botten av plastmuggarna och använd lämpligt redskap för att trycka till bottnarna så att de blir tillplattade.
  3. Vispa vispgrädden löst.
  4. Spara drygt fyra matskedar av grädden i kylen.
  5. Vispa den kondenserade mjölken slät tillsammans med kaffepulvret.
  6. Vänd ner den kondenserade mjölken i grädden.
  7. Fördela moussen i plastmuggarna och använd en sked för att bli av med eventuella luftfickor.
  8. Lägg i frysen i minst fyra timmar.

Hallonsås

  1. Koka hallonen med syltsockret i en kastrull till en sås.
  2. Sila bort hallonfröna och häll såsen i en plastflaska med fin pip.
  3. Ställ kallt.

Chokladdetaljer

  1. Hacka chokladen.
  2. Lägg det hackade i en fryspåse och förslut ganska hårt.
  3. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugnen.
  4. Klipp upp ett mycket litet hörn i påsen för att skapa en spritspåse.
  5. Använd en utstansningform som har samma diameter som engångsplastmuggarnas övre del.
  6. Lägg formen på bakplåtspappret och spritsa i lite choklad.
  7. Bred ut chokladen med en pensel innanför formen så att du skapar så tunna rundlar av chokladen som möjligt.
  8. Spritsa ut choklad som ser ut som handtag till kaffekopparna.
  9. Lägg bakplåtspappret i frysen så att chokladen stelnar.

Uppläggning

  1. Ca 20 minuter före servering tas plastmuggarna ut ur frysen.
  2. Klipp upp ca sex jack i övre delen av varje plastmugg.
  3. Dra hastigt ner flärparna som bildats ända ner till plastmuggens botten.Frilägg på så sätt plastmuggarna och placera mockaglassarna på tallrikar.
  4. Applicera chokladhandtaget.
  5. Lägg på topplock av choklad samt en matsked vispgrädde ovanpå.
  6. Placera ut färska hallon och små citronmelissblad.
  7. Placera ut chokladbönor.
  8. Gör ca sex olikformade hallondroppar med plastflaskan.
  9. Pudra över kakaopulver över vispgrädden.