Lemon posset och vallmokaka med lyckönskningar

Lemon posset och vallmokaka med lyckönskningar
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Lemon posset och vallmokaka med lyckönskningar

18 ingredienser

30 m + tid i kyl

En krämig lemon posset passar perfekt att bjuda på till nyår. Vallmokakorna med lyckönskningar gör dessutom desserten ännu festligare! Tänk på att mixat rårörsocker och dinkelmjöl gör kakorna extra spröda och smakrika. Det fungerar dessutom bra att byta ut rårörsocker mot strösocker och dinkelmjöl mot enbart vetemjöl.

Ingredienser

portioner6 - 8

Lemon posset

  • 5 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl citronsaft
  • 1 citron, skalet

Vallmokakor (ca 20 stycken)

  • 200 g smör, kallt
  • 1,5 dl rörsocker, mixat (strösocker går också bra)
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 2 msk ljus sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl dinkelmjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk blå vallmofrön
  • 1 msk rörsocker

Servering

  • ev grädde, lättvispad
  • pistagenötter, skalade och hackade
  • färska bär
  • färsk citronmeliss
  • ätbart guldglitter

Gör så här

Lemon posset

  1. Mät upp grädde och strösocker i en kastrull och låt koka upp. Sänk till medeltemperatur och låt sjuda i ca 2 minuter.
  2. Dra sedan av kastrullen från plattan.
  3. Häll i citronsaft och citronskal, rör om. Låt stå och svalna i rumstemperatur i ca 30 minuter.
  4. Sila av och fördela smeten i urgröpta citroner eller portionsskålar.
  5. Ställ in i kylen i minst 4 timmar. Desserten går utmärkt att förbereda ca 2 dagar innan servering.

Vallmokakor med lyckönskningar (ca 20 kakor)

  1. Skär smöret i kuber.
  2. Mixa rårrörsockret i en mixer till ett pulver. Tillsätt resterande ingredienser utom de blå vallmofröna. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
  3. Lägg upp massan på bakbordet och arbeta snabbt ihop till en deg. Plasta degen och lägg i kylen i minst en timme.
  4. Skriv små lappar med lyckönskningar.
  5. Ta ut degen ur kylen och dela den i bitar som väger ca 15 g vardera.
  6. Rulla varje degbit till en boll, dela på mitten med en kniv och lägg lappen mellan de båda delarna. Låt lappen sticka ut lite på båda sidorna och tryck ihop degbitarna till en rund boll igen.
  7. Blanda blå vallmofrön och rårörsocker i en skål.
  8. Rulla bollarna lite försiktigt i blandningen.
  9. Lägg på en plåt och grädda 10-12 minuter på 200 grader varmluft.
  10. Låt svalna på plåten.

Servering

  1. Servera din lemon posset med vallmokakor, lättvispad grädde, hackade pistagenötter, färska bär, citronmeliss och lite ätbart guldpulver.