Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt
Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt
16 ingredienser
Serveras med hemlagad drottningsylt. Receptet ger ca 10-12 våfflor.
Se Leila göra våfflor i TV4 Play »
Se fler recept från
Ingredienser
Våfflor
- 150 g smör
- 1 g saffran
- 7 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 3 msk florsocker
- 4 ägg (ekologiska)
- 8 dl mjölk
- smör, smält, till gräddning
- vispgrädde, till servering
Drottningsylt
- 250 g frysta blåbär
- 250 g frysta hallon
- 1 vaniljstång
- 3,5 dl rörsocker (ekologiskt)
- 1,5 dl syltsocker
- 2 limefrukter, pressad saft och rivet skal
Gör så här
Våfflor
- Smält smör och saffran under omrörning. Låt det svalna helt.
- Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, florsocker och ägg med hälften av mjölken och rör till en slät smet.
- Häll ner resterande mjölken i saffranssmöret och rör ner det i smeten.
- Låt smeten svälla i 20–30 minuter.
- Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.
- Servera dem nygräddade och varma med lättvispad grädde och sylt.
Drottningsylt
- Koka upp tinade bär tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull och koka i cirka 5-10 minuter.
- Skumma av om det behövs. Lyft ur vaniljstången.
- Tillsätt rörsocker och syltsocker och gör ett uppkok.
- Låt sylten svalna, tillsätt limesaft och rivet limeskal och fyll den sedan i varma, desinficerade glasburkar.