Leilas fantastiska vörtbröd
Leilas fantastiska vörtbröd
13 ingredienser
3h 5 min
Leilas recept på vörtbröd, ett underbart kryddigt bröd som doftar jul! Ungstemperaturen gäller för varmluftsugn.
Ingredienser
Till 2 vörtbröd:
- 50 g jäst
- 3 dl porter (öl)
- 2,5 dl julöl
- 50 g smör
- 0,5 dl rapsolja
- 1 dl mörk brödsirap
- 0,5 msk pomerans malen
- 1,5 msk malen ingefära
- 1 msk malen nejlika
- 0,5 msk malen kardemumma
- 1 msk salt
- 13,5 dl rågsikt
- 3 dl russin
Gör så här
- Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.
- Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.
- Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.
- Jäs degen i bunken till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.
- Grädda vörtbrödet i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.