Leilas glutenfria smulpaj med äpple och plommon

Leilas glutenfria smulpaj med äpple och plommon
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas glutenfria smulpaj med äpple och plommon

14 ingredienser

45 m

Smuldegen görs på bovete, mandelmjöl, kokosolja och dadlar. Leila fyller den med äpplen och plommon samt serveras med en råkräm.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3 äpplen
  • 4 plommon
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk malen kanel
  • 2 msk agavesirap

Smultäcke

  • 2 msk kokosolja
  • 3 dl boveteflingor
  • 2 msk agavesirap
  • 1 dl mandelmjöl
  • 200 g dadlar

Rårörd vaniljkräm

  • 3 äggulor (ekologiska)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm vaniljpulver
  • 3 dl grädde, vispad

Gör så här

Paj

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och klyfta äpplena. Klyfta plommonen.
  3. Stek frukten i en panna med kokosolja tillsammans med kanel och agavesirap tills den är gyllene. Lägg upp i en form eller låt den ligga kvar i en ugnsfast stekpanna.
  4. Nyp ihop kokosolja, boveteflingor, agavesirap och mandelmjöl och fint tärnade dadlar till en smuldeg och strö det över frukten i formen.
  5. Grädda i ugnen i cirka 25 minuter.

Råkräm

  1. Vispa gulor, strösocker och vaniljpulver krämigt.
  2. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.