Plommoncouscous med karamelliserad lök
Plommoncouscous med karamelliserad lök
25 ingredienser
Honungsstekta plommon som serveras med cous-cous och caramelliserad lök.
Ingredienser
- lök och plommon chutney
- 1 msk smör
- 2 gula lökar
- 250 g katrinplommon
- 2 kanelstänger
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 4 msk strösocker
- 4 dl vatten
- couscous
- 2 dl vatten
- 3 dl apelsinjuice
- 1 msk flytande kycklingfond
- 2 msk olivolja
- 1 förp saffran [0.5 g]
- 1 tsk malen kanel
- 0,5 tsk flingsalt
- svartpeppar, nymalen
- garnering/topping till couscous fatet
- 8 färska plommon, mogna
- 2 msk olivolja
- 1 msk honung, flytande
- 200 g getost
- 1 kruka färsk mynta
- 3 msk pumpakärnor, saltrostade
Gör så här
- Skala och skiva löken och fräs i den smör, mörkt gyllenbrun i en tjockbottnad kastrull.
- Tillsätt katrinplommon, kryddor, socker och vatten och koka långsamt till nästan all vätska ångat bort.
- Cous-cous:
- Koka upp vatten, fond, smör och kryddor.
- Häll i cous-cous gryn och låt det stå och svälla under lock cirka 5 minuter, rör om med gaffel.
- Garnering/topping till cous-cous fatet:
- Dela och kärna ur plommonen.
- Ringla över olja och honung och stek dem i en het stekpanna.
- Lägg upp cous-cousen på ett stort fat och toppa den med caramelliserade löken, lägg på grillade plommonen, smula över getost, strö över pumpakärnor och plockade myntablad.
- Krydda extra med salt och svartpeppar.