Fikonmarmelad med vanilj och chili

23 röster

Den här fantastiska marmeladen brukar min mamma alltid laga fast då på svarta vinbär. Hon är ett stort fan av chili och har en egen odling i växthuset som inte är att leka med. /Leila

Receptet ger ca 4 dl färdig marmelad.

Desinficera burkar och flaskor innan de fylls med sylt eller marmelad. Diska dem noga och ta bort gummipackningarna. Ställ dem upp och ned i ugnen på ett ugnsgaller 1 cirka 120-130 grader i cirka 30 minuter eller doppa dem i kokande vatten.

Se fler recept från

Leila bakar i Frankrike


Visa mer

Du behöver

  • 1 l färska fikon
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 st färsk vaniljstång
  • 2 msk vatten
  • 0,5 st röd chili (spansk peppar)

Gör så här

  1. Tvätta och tärna fikon med skal.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången.
  3. Lägg fikon, vaniljstång med frön, strösocker och vatten i en kastrull.
  4. Låt puttra i cirka 15 minuter, tillsätt en halverad chili med kärnorna kvar och sjud i ytterligare 15 minuter tills det att frukten är mjuk.
  5. Plocka ur chilin, men det det får gärna vara bitar i marmeladen.
  6. Låt marmeladen svalna något och häll sedan upp den i en desinficerad glaskonservburk.
14 juli 2011

laddar fler recept

Laddar fler recept