Choklad- och hasselnötskakor
Choklad- och hasselnötskakor
8 ingredienser
1h 20 min
De här kakorna med hasselnötter och mörk choklad smälter i munnen!
När det står varmluftsugn i receptet men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen på din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
Ingredienser
- 0,25 sats farmors småkakor (se nedan)
- 50 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
- 50 g hasselnötter
Farmors småkakor:
- 7 dl vetemjöl
- 1 dl potatismjöl
- 1 dl strösocker
- 400 g smör, kallt
- 2 msk vatten, kallt
Gör så här
- Börja med att blanda ihop degen till farmors småkakor:
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och strösocker i en bunke. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen. Häll i vattnet och arbeta ihop till en deg. Knåda inte för mycket, degen ska bara precis gå ihop.
- Lägg degen i en plastpåse i kylen och låt den vila i minst en timme. Sätt under tiden ugnen på 200 grader, varmluft.
- Hacka chokladen och hasselnötterna grovt (spara några hela att sätta i kakorna) och knåda ihop med degen.
- När degen vilat färdigt, rulla små bollar och platta ut dem till kakor på en plåt med bakplåtspapper. Sätt en nöt i varje kaka.
- Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter tills de fått fin färg.