Leilas recept på fransk nougat
Leilas recept på fransk nougat
10 ingredienser
Pistagenötter, hasselnötter och mandel i seg, mjuk och härlig fransk nougat. Receptet ger ca 36 bitar godis.
Till det här receptet behöver du:
Elektronisk stektermometer
Köksmaskin med flat visp/blandare
Diskhandskar
Silikonmatta för bakning
Kavel
Man har glykos i för att nougaten ska bli krämig i konsistensen. Honung har man i som smaksättning. Smörj kniven med en matolja (neutral smak) innan du skivar upp nougaten, så får du snygga snittytor samt att kniven inte fastnar i nougaten.
Se fler recept från
Ingredienser
- 2,75 dl strösocker
- 1 dl honung, flytande
- 1 dl glykossirap
- 1 dl vatten
- 2 äggvitor (små)
- 0,5 dl strösocker
- 100 g pistagenötter (gärna riktigt grön, typ iransk)
- 130 g sötmandel, skållad
- 130 g hasselnötter, skalade
- florsocker, att pudra med
Gör så här
- Sätt på ugnen på 150 grader.
- Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
- Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
- Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
- Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
- Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
- Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
- Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
- Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
- Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
- Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.