Leilas crêpes Suzette
Leilas crêpes Suzette
13 ingredienser
En klassik fransk dessert med flamberade små dessertpannkakor. Receptet ger ca 10 små crêpes.
Crêpes Suzette är en klassiker i det franska köket och skapades av Auguste Escoffier den 21 januari 1896. Det är crêpes som karamelliseras och innehåller bl.a. Curaçao (likör) och mandarin. Nuförtiden används ibland konjak, apelsin och citron istället. Flambering har också tillkommit för att göra rätten mer glamorös.
Crêpes är franska för tunna pannkakor och serveras till förrätt, huvudrätt och dessert. Pannkakorna är ofta gjorda på många ägg och serveras vanligtvis rullad med fyllning såsom svamp, kött, ost- och skinka, räkröra eller flamberade i Grand Marnier med frukt, choklad, nötter och glass. Crêpes kan även gratineras i ugn.
Rätten har sitt ursprung i franska Bretagne, där den serverats sedan 1200-talet
Se fler recept från
Se Leila Lindholm laga receptet

Ingredienser
Pannkakssmet
- 5 ägg
- 0,25 dl strösocker
- 3 dl vetemjöl
- en liten nypa salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 25 g smör, smält
- 5 dl standardmjölk
- 1 citron, skalet
- smör, till gräddning
Sås
- 1 dl strösocker
- 1 stor apelsin, saft av
- 1 dl Grand Marnier
Till servering
- vaniljglass
Gör så här
Pannkakssmet
- Blanda vetemjöl, salt, strösocker, vaniljsocker i en bunke.
- Tillsätt äggen och lite mjölk i taget, vispa tills smeten är slät.
- Smaksätt smeten med rivet citronskal.
- Smält smöret och tillsätt det i smeten.
- Låt smeten stå och svälla i minst 1 timme.
- Smält smöret till stekning i en kastrull och använd en pensel att för att pensla ut det i en crêpe eller stekpanna.
- Grädda till riktigt tunna crêpes.
- Vik dem till halvmånar och vik en gång till.
- Rada upp dem på ett stort serveringsfat.
Sås
- Smält strösockret i en panna och vänta tills de fått en ljusbrun färg.
- Tillsätt omedelbart färskpressad apelsinsaft (du måste vara snabb) och låt detta koka i cirka 2 minuter.
- Tillsätt smöret och häll den varma apelsinsåsen över crêpsen.
- Häll Grand marnier i en kastrull, koka upp och tänd på den med gaslågan eller en tändsticka.
- Häll den brinnande likören över crêpsen och servera med vaniljglass.