Toscakaka med färska persikor

Toscakaka med färska persikor
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Toscakaka med färska persikor

41

12 steg att laga

16 ingredienser

En kaka täckt av knäckig toska med mandel och blandade frön.

Receptet ger en kaka.

Ingredienser

Kaka

  • 2 ägg (ekologiska)
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 75 g smör
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 krm salt
  • 3 färska persikor, mogna

Toscasmet

  • 25 g smör
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,75 dl matlagningsgrädde
  • 50 g mandelspån
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl blandade frön (solroskärnor, vallmo, pumpa)
  • grädde, lättvispad, till servering

Gör så här

  1. Kakan
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. Smörj och bröa en rund kakform med avtagbar kant.
  6. Skölj, kärna ur och skiva persikorna.
  7. Fyll formen med smeten och tryck ner persikoskivorna i ett runt solfjädermönster.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills den nästan är klar. Gör under tiden toscasmeten.
  9. Toscasmet
    Smält smör, sirap, matlagningsgrädde och strösocker till i en kastrull och koka samman 5 minuter.
  10. Tillsätt mandelspån, fröna och kärnor och koka upp.
  11. Häll toscan över kakan när den gräddats i cirka 20 minuter.
  12. Grädda kakan med toscasmet på toppen i ytterligare 15 minuter.