Budapestbakelse med mandel och färska bigarråer
Budapestbakelse med mandel och färska bigarråer
9 ingredienser
En underbart frasig klassiker, här med färska bigarråer. En favorit bland både unga och gamla.
Receptet ger 1 rulle.
Vad gör jag med alla äggulor som blir över? Här är ett par tips:
Ingredienser
- 5 äggvitor
- 1,75 dl strösocker
- 60 g sötmandel
- 0,5 dl majsstärkelse
- 1 dl florsocker
- 50 g mandelspån
- 1 vaniljstång
- 5 dl vispgrädde
- 5 dl bigarråer
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Vispa äggvitor och socker fluffigt som till en maräng. Börja med ca 20 % av sockret och när marängen börjar gå ihop, höj hastigheten och ha i resten av sockret lite i taget.
- Hacka hälften av mandeln grovt.
- Mal resten i en mandelkvarn eller hacka den mycket fint.
- Vänd ner all mald och hackad mandel i marängen tillsammans med maizena och florsocker.
- Spritsa ut långa strängar tätt bredvid varandra på en plåt med bakplåtspapper, så att en rektangulär botten bildas.
- Strö över mandelspånen över marängbottnen.
- Grädda i bottnen i ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt svalna.
- Vänd upp och ner på ett bakplåtspapper.
- Vispa grädden fluffigt
- Blanda i vaniljstångens urskrapade frön i grädden.
- Bred ut grädden över bottnen.
- Strö urkärnade bigarråer över grädden. Spara några hela till garnering.
- Rulla ihop med vispad grädde och bigarråer. Ta hjälp av bakplåtspappret när du rullar.
- Lägg rullen med skarven neråt
- Pudra med florsocker.
- Skär i skivor till bakelser och dekorera.