Äppeltantens smuldegspajer
Äppeltantens smuldegspajer
37 ingredienser
35 min
Smulpaj är fantastiskt gott och fantastiskt enkelt. Välj din favoritfyllning!
Ingredienser
Äppeltantens smuldeg (grundrecept):
- 1,5 dl rörsocker
- 1,5 dl riven kokos
- 1,5 dl havregryn
- 2,5 dl vetemjöl
- 200 g smör, kallt
Jordgubbar, rabarber och syltad ingefära
- 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
- 3 rabarber
- 6 dl jordgubbar
- 4 knölar syltad ingefära
- 1 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
- smör, till formarna
Päron och björnbär
- 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
- 6 päron mjuka
- 6 dl björnbär
- 2 msk smör
- 4 msk strösocker
- 0,5 msk kardemummakärnor
- 1 msk balsamvinäger
- smör, till formarna
Trädgårdsbär
- 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
- 12 dl färska bär (t ex smultron, hallon och röda vinbär)
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- smör, till formarna
Blåbärs- och citronpaj
- 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
- 1,5 dl blåbär
- 2 citroner, rivet skal
- 1 dl strösocker
- 2 msk majsstärkelse
Äppel- och persikopaj
- 1 sats äppeltantens smuldeg (se grundrecept ovan)
- 4 äpplen
- 4 persikor (eller nektariner)
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 2 tsk malen kanel
- smör, till formarna
Gör så här
Äppeltantens smuldeg (grundrecept)
- Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
- Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
- Förbered valfri fyllning (se varianter nedan).
- Lägg frukt- eller bärblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
- Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.
Paj med jordgubbar, rabarber och syltad ingefära
- Skala rabarbern och skär den i bitar. Halvera jordgubbarna. Hacka ingefäran och blanda den med rabarber, jordgubbar, strösocker och majsstärkelse.
Smulpaj med päron och björnbär
- Skär päronen i klyftor, stek dem i smör och 1 msk av strösockret.
- Blanda med björnbär, 3 msk strösocker, nymalen kardemumma (malen i mortel) och balsamvinäger.
Trädgårdsbär
- Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.
Blåbärs- och citronpaj
- Blanda bär, strösocker och majsstärkelse i en skål.
Äppel- och persikopaj
- Skär frukten i klyftor och stek i smör och strösocker.