Stekt lenrimmad sill med löksås

Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Stekt lenrimmad sill med löksås

6

21 ingredienser

Ingredienser

portioner4
  • 12 färska sillfiléer
  • 1 msk salt
  • 2 msk rågmjöl
  • 3 msk ströbröd
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • peppar
  • löksås
  • 1 rödlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 purjolök
  • smör, till stekning
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk japansk soja
  • 0,5 krm strösocker
  • salt
  • peppar

TILL SERVERING

  • potatis
  • knäckebröd, rostat

Gör så här

  1. Bena ur sillfiléerna så fint som möjligt. Dra av skinnet, salta dem och ställ kallt över natten.
  2. Koka skalpotatisen och salta ganska rikligt med grovt salt. Gör under tiden löksåsen, skala lökarna och skär dem i skivor, ansa och skär purjolöken i sneda ringar. Bryn löken i smöret, bara så att de får lite färg. Pudra över mjölet och späd med grädden och mjölken. Sätt lite färg på såsen med sojan. Strö över en nypa socker. Salta och peppra. Låt puttra på svag värme i ca 5 min.
  3. Blanda rågmjöl och siktat ströbröd och panera filéerna, klappa lite på paneringen så den fäster. Peppra lite. Hetta upp en panna i smör och olja och stek filéerna gyllenbruna och knapriga i några minuter på varje sida. Servera genast med rikligt med löksås, kokt skalpotatis och rostat knäckebröd.