Grönkålssoppa med halvförlorat ägg
Grönkålssoppa med halvförlorat ägg
11 ingredienser
Ingredienser
- 2 grönkålsstånd
- 1 fänkål
- 2 schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 citron, saften av
- 2 msk olivolja (eller matolja)
- 1 l skinkspad (eller hönsbuljong)
- 2 tsk farinsocker
- 0,5 tsk ättika 10 %
- 4 ägg, kalla
- julskinka, strimlor av (eller annan rökt skinka)
Gör så här
- Repa grönkålen. Blanchera en kort stund i lättsaltat vatten. Slå av kokvattnet och spola därefter av grönkålen i kallt vatten så att kokningen avstannar.
- Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Dela fänkålen mitt itu. Skär ena halvan i tärningar. Spara den andra så länge. Låt löken, vitlöken och
- Fänkålstärningarna bli mjuka i olja i en stor kastrull. Häll på buljongen.
- Koka en kort stund. Salta försiktigt, spadet kan vara salt.
- Strimla andra fänkålshalvan. Ha lite olja i en mindre kastrull. Ha i fänkålen. Strö över farinsockret och blanda runt på svag värme. Håll varmt.
- Kör buljongen och grönkålen i en mixer. Blanda gärna i en smörklick, det blir godare så!
- Ta vatten i en vid kastrull med platt botten. Ha i ättika och lite salt.
- Knacka ner äggen försiktigt. När gulorna stelnat: Skär ut dem med hjälp av ett glas.
- Värm på soppan. Ta den glaserade fänkålen i botten på en djup tallrik, ha över skinkstrimlor. Lägg på det halvförlorade ägget och häll till sist den varma soppan runtom.