Farmor Cecilias fisksoppa
Farmor Cecilias fisksoppa
22 ingredienser
Ingredienser
- 1 kg kräftor med skal
- 0,5 dl tomatpuré
- 0,5 dl olivolja
- 2 msk smör
- 1 msk paprikafrön
- 2 palsternackor, strimlade
- 2 morötter, strimlade
- 1 bit rotselleri, strimlad
- 1 gul lök, skivad
- 0,5 l vitt vin
- 0,5 l fiskfond
- 1 kvist timjan
- 1 msk madeiravin
- 1 msk eau de vie
- 1 knippe gräslök
- 1 dl grädde
- salt
- peppar
- 8 små brödskivor
- 4 msk färskost
- 1 knippe gräslök
- smör, till stekning
Gör så här
- Skala kräftorna, men spara fyra hela till garnityr. Lägg kräftstjärtarna åt sidan. Lägg smör och häll olivolja i en stor panna. Fräs grönsakerna några minuter. Rör i tomatpuré, paprikapulver, timjan. Häll så i fiskfond och vitt vin och blanda ner kräftskalen. Koka cirka 20 minuter under lock. Sila av. Smaka av soppan med eau de vie och madeira. Häll i grädden. Håll soppan varm. Smaka av med salt och peppar.
- Ta 4 av kräftstjärtarna och hacka ner dem. Hacka även gräslöken och blanda kräftor och gräslök med färskosten. Fördela röran på 4 brödskivor, och lägg de andra skivorna ovanpå. Stek gyllene i smör på båda sidorna. Servera till soppan med de hela sparade kräftorna.