Dillkött på mitt vis
Dillkött på mitt vis
24 ingredienser
Ingredienser
Ingredienser
- 1,5 kg kalvkött (lammkött eller älgkalvkött t ex Rygg, bog eller rev)
- 1 gul lök (stor)
- 1 purjolök
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- salt
- 6 vitpepparkorn
- 8 kryddpepparkorn
- 4 hela nejlikor
- 4 lagerblad
- dillstjälkar från såsen
- 1 tsk timjan
- 6 vitpepparkorn
Dillsås
- 3 knippen dill
- 1 msk vetemjöl
- 1 msk smör
- 5 dl mustig buljong, från köttkoket
- 1-2 kalvbuljongtärningar
- 2 dl gräddmjölk (1,5 dl mjölk, 0,5 dl grädde)
- 2 msk ättiksprit 12 %
- 4 msk strösocker
- salt
- peppar
TILL SERVERING
- kokt mjölig potatis
Gör så här
- Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en stor gryta och koka upp. Koka i högst 1 min. ta upp köttet med en hålslev och spola av det som hastigast. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten ( tänk på att det ska finnas plats för grönsaker också). Mät upp hur mycket vatten du häller i.
- Tillsätt salt, börja med 1 tsk per liter vatten och smaka av sältan längre fram.
- När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna och låter sjuda i max 1 tim. Har du ben med i koket är köttet färdigt när det släpper benen, annars kan du känna med en provsticka.
- Efter ½ tim. plockar du upp morötterna och palsternackan med en hålslev, de skall vara med igen vid serveringen. Skall köttet serveras samma dag kan du lägga på en kvarts koktid.
- Om de ska serveras dagen efter låter du det svalna i sitt eget spad.
- Ta upp köttet och skumma av buljongen till såsen. Kall buljong är lätt att skumma av, om den är varm vill fettet gärna flyta omkring.
- Skär köttet i bitar.
- Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad buljong och gräddmjölk. Smaka av buljongen, om den inte är tillräckligt kraftig i smaken tillsätter du 1-2 buljongtärningar. Såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock. Börja smaksättningen med 1 msk ättiksprit och 2 msk socker. Smaka av så det är rätt balans mellan sött och surt. Smaka av med salt och peppar. Behövs det mer syrlighet tillsätter du ytterst lite ättikssprit.
- När du tycker balansen är bra vänder du ner dillen. Det ska vara rikligt med dill. Lägg slutligen ner köttet i såsen tillsammans med de sparade grönsakerna från koket och låt allt bli genomvarmt.
- Servera allt rykande varmt med potatis.