Citrondoftande knäck med pistagenötter

Knäck med citron och pistagenöt
Foto: Tomas Yeh

Koka lyxig knäck med rivet citronskal och pistagenötter. Toppa med flingsalt. Recept från Mannerströms julkokbok.

Receptet räcker till ca 60 knäckformar.

Kulprov gör du genom att hälla några droppar av smeten i ett glas med kallt vatten.Om smeten går att forma till en fast, seg kula är din knäck färdig.

Läs mer om

Mannerströms julkokbok


15 december 2010

Du behöver

Knäck

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk smör
  • 1-2 msk citronskal, finrivet
  • 1 dl pistagenötter, rostade och hackade

Till garnering

  • flingsalt

Gör så här

  1. Knäck med citron och pistage
    Lägg grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
  2. Låt koka upp och koka sedan kraftigt i ca 15–20 minuter, tills smeten är tjock och det bildas stora, tunga bubblor.
  3. Rör om då och då.
  4. Smeten är klar när termometern visar 122 grader. Har du ingen termometer så gör ett kulprov (se faktarutan).
  5. Dra kastrullen från värmen och låt stå i 5–6 minuter.
  6. Tillsätt rivet citronskal (bara det yttersta gula) och pistagenötter till din knäck.
  7. Fördela smeten i knäckformar och toppa med lite flingsalt.
Kommentera receptet

Fler goda recept