Medelhavspaj med parmesan och kronärtskocka

Middagstips för veckan
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Medelhavspaj med parmesan och kronärtskocka

15 ingredienser

40 min

En god, vegetarisk paj med parmesanost, kronärtskocka och oliver. Servera med en enkel sallad på krispiga blad smaksatt med fin olivolja och citron. Receptet ger ca 6-8 bitar paj.

Se fler recept från

Le Parfait

Ingredienser

portioner4 - 6

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1-2 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 2 dl lagrad ost (t ex Västerbottensost eller parmesanost, riven)
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 zucchini
  • 1 rödlök
  • 4-5 inlagda kronärtskockshjärtan i olja
  • 1 paprika
  • 10 kalamataoliver
  • 200 g körsbärstomater (på kvist)

Gör så här

Pajdeg

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Kör mjöl och smör i matberedare till en grynig deg eller nyp ihop det förhand. Tillsätt vatten och salt och kör till en smidig deg.
  3. Tryck ut den i en pajform och förgrädda pajskalet ca 10–12 minuter tills det fått vacker färg. Sänk värmen till 200 grader.

Fyllning

  1. Medan pajskalet är i ugnen ansar du grönsakerna och skär dem i lämpliga bitar. Tomaterna kan behållas hela och ska inte brynas.
  2. Bryn grönsakerna lätt i lite olivolja, salta och peppra.
  3. Lägg den rivna osten i en skål och vispa ihop ägg och grädde och blanda i. Salta och peppra efter smak.
  4. Häll ostblandningen i det förgräddade pajskalet, toppa med grönsakerna och oliverna.
  5. Lägg tomaterna högst upp och grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter tills äggstanningen stelnat.
  6. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och servera när pajen svalnat något.