Focaccia med två smaker

Focaccia med två smaker
Foto: Ulrika Ekblom
Liselotte Forslin
Liselotte Forslin

Focaccia med två smaker

11 ingredienser

50 min

Focaccia är ett härligt festbröd som inte kräver något pålägg. Recept från boken Fixa grillen.

Ingredienser

portioner bröd
  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, 37°
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olja
  • 6 dl specialvetemjöl

Topping

  • 250 g kvisttomat
  • 2 kvistar rosmarin
  • 1 dl små svarta oliver
  • 0,5 dl blonda russin
  • olivolja
  • flingsalt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Häll i saltet och oljan.
  3. Blanda i mjölet och arbeta degen fem minuter på ett bakbord.
  4. Lägg tillbaka i bunken och sätt plast över. Låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats.
  5. Knåda degen lätt och dela den i två delar.
  6. Kavla ut avlånga plattor och tryck tätt med fingret så ett gropigt mönster bildas.
  7. Tryck dit tomaterna på ena brödplattan, dela dem om de är stora. Strö över rosmarinblad.
  8. Tryck i oliver och russin på den andra.
  9. Häll över rikligt med olivolja och strö på ett par nypor flingsalt. Grädda cirka 12 minuter mitt i ugnen.