Focaccia med två smaker
Focaccia med två smaker
11 ingredienser
50 min
Focaccia är ett härligt festbröd som inte kräver något pålägg. Recept från boken Fixa grillen.
Ingredienser
- 25 g jäst
- 2,5 dl vatten, 37°
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 6 dl specialvetemjöl
Topping
- 250 g kvisttomat
- 2 kvistar rosmarin
- 1 dl små svarta oliver
- 0,5 dl blonda russin
- olivolja
- flingsalt
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Smula jästen i en bunke och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig. Häll i saltet och oljan.
- Blanda i mjölet och arbeta degen fem minuter på ett bakbord.
- Lägg tillbaka i bunken och sätt plast över. Låt degen jäsa 30 minuter på dragfri plats.
- Knåda degen lätt och dela den i två delar.
- Kavla ut avlånga plattor och tryck tätt med fingret så ett gropigt mönster bildas.
- Tryck dit tomaterna på ena brödplattan, dela dem om de är stora. Strö över rosmarinblad.
- Tryck i oliver och russin på den andra.
- Häll över rikligt med olivolja och strö på ett par nypor flingsalt. Grädda cirka 12 minuter mitt i ugnen.