Laxpastrami med saffranscouscous

Laxpastrami med saffranscouscous
Foto: Stephanie Bjelkstam
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Laxpastrami med saffranscouscous

23 ingredienser

20-25 m

Blixtsnabb bjudrätt som snabbt blir poppis hos middagsgästerna! Halstrad, kryddig lax som serveras med saffranscouscous, granatäpple och myntayoghurt.

Ingredienser

portioner
  • ca 400 g rå lax ((typ salma))

Spice rub

  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk fänkålsfrö
  • 1 msk svarta sesamfrön
  • 1 msk vita sesamfrön
  • flingsalt
  • svartpeppar
  • olivolja

Couscoussallad

  • 4 port couscous
  • ca 1 msk olivolja
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk lantbuljong
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 1 granatäpple
  • 2 blodapelsiner, filéade (eller gula apelsiner)
  • 1 dl pekannötter

Myntayoghurt

  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 1 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • 1 knippe färsk mynta, finhackad
  • salt
  • peppar, nymalen

Gör så här

  1. Pensla fisken med olivolja runt om.
  2. Blanda ihop paprikapulver, fänkålsfrön, svarta och vita sesamfrön, flingsalt och svartpeppar och rulla filén i rubben.
  3. Hetta upp en torr stekpanna tills den är glödhet och halstra fisken några sekunder på varje sida.
  4. Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med lite olivolja, lantbuljong och ett paket saffran. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Gör myntayoghurten genom att blanda ihop alla ingredienser.
  6. Skiva filén och lägg upp på fat tillsammans med couscous, pekannötter, granatäpple och apelsiner. Servera myntayoghurt till.