Laxmousse med löjromssås

Laxmousse med löjromssås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Laxmousse med löjromssås

14 ingredienser

Laxmoussen görs i små portionsformar och är tacksam att förbereda i god tid, för att sedan bara stjälpas upp när den ska serveras.

Ingredienser

portioner
  • 225 g lax, benfri, kokt
  • 150 g rökt lax
  • 3 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • citronsaft
  • 3 gelatinblad

Formarna:

  • 150 g rökt lax [6 skivor]

Löjromssåsen:

  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 75 g löjrom
  • 2 msk gräslök, hackad

Garnering:

  • sallad
  • citron

Gör så här

  1. Finfördela den kokta och den rökta laxen i matberedare. Rör ner den ovispade grädden. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten, krama ur dem och smält dem på svag värme. Låt svalna och rör ner gelatinet i laxen.
  3. Fodra portionsformarna med laxskivorna och fyll med laxsmeten. Vik över kanterna. Täck med plastfilm och låt stå i kyl till nästa dag.
  4. Blanda samman alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt några timmar.
  5. Stjälp upp formarna på en bädd av sallatsblad och servera med sås och citronklyftor.