Laxlasagne med timjan och babyspenat

Foto: TV4
Laxlasagne med timjan och babyspenat
16 ingredienser
45 m
Krämig lasagne med kallrökt lax, spenat och timjan.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 400 g kallrökt lax
- 200 g färska lasagneplattor
- 375 g babyspenat
- 2 dl ost, riven
- ca 1 krm salt (beroende på hur salt laxen är)
- peppar, nymalen
- 1 kruka färsk timjan, spara lite till garnering
Såsen
- 2,5 msk smör
- 5 msk schalottenlök, finhackad
- 2 klyftor vitlök, skivade
- 4,5 dl vitt vin
- 2 msk fiskfond
- 5 dl crème fraîche
- 1 krm cayennepeppar
- 0,5 tsk salt
- peppar, nymalen
Gör så här
Såsen
- Fräs löken i smör så den blir blank och lite mjuk, salta.
- Häll på vinet och fiskfonden, använd den du brukar, låt det koka 5 min.
- Vispa i crème fraîche och koka ytterligare 3 min.
- Smaksätt med salt och cayennepeppar
Lasagne
- Skiva laxen i lagom tjocka skivor 0,5-1 cm.
- Smörj en ugnsfast form och lägg babyspenat i botten.
- Lägg på lasagneplattorna, häll över en tredjedel av såsen och lägg lax ovanpå. Peppra och strö över timjan.
- Nytt lager babyspenat, plattor, sås, lax, timjan och peppar varvas. Lasagneplattor överst. Häll på såsen och strö över osten.
- Grädda på 225 grader i ca 20 min, tills plattorna är mjuka.