• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Laxlåda - hela middagen i en form!

Laxlåda - hela middagen i en form!
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Laxlåda - hela middagen i en form!

6 steg att laga

11 ingredienser

40 m

Supersmidig rätt där allt lagas i samma form. Kokt, mosad potatis i botten som toppas med kikärter, gröna ärtor, laxfiléer och ett krämigt fetaosttäcke.

Tips! Förbered rätten genom att koka extra potatis till en tidigare middag.

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g potatis, kokt
  • olivolja
  • 4 laxfiléer
  • 0,3 purjolök
  • 1 förp kikärtor [400 g]
  • 2 klyfta vitlök
  • 150 g fetaost
  • 1 knippe dill
  • 1 citron, rivet skal från
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 2 dl frysta ärtor, tinade

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225 grader. Kläm sönder den kokta potatisen och lägg i en ugnsfast form.
  2. Riv 1 av vitlöksklyftorna, strimla purjolöken fint och blanda runt med potatisen tillsammans med olivolja, avrunna kikärtor samt salt och peppar. Sätt in i ugnen och låt rosta ca 10 minuter.
  3. Under tiden förbereder du laxen som sedan ska gå med in i ugnen. Krydda laxen runt om med salt och svartpeppar.
  4. Smula sönder fetaost, riv den andra vitlöken, hacka dill fint och blanda med rivet citronskal samt yoghurt. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Lägg laxen ovanpå potatisen och fördela yoghurtblandningen över fisken. Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills fisken är genomlagad. Strö över ärtorna de sista 5 minuterna så de bara hinner bli varma. Servera genast!
  6. Matsortera dina lökskal och potatisskal till återvinning och njut av din laxlåda!