Laxgryta med pasta

Laxgryta med pasta
Foto: Ulrika Pousette
Jenny Warsén porträtt
Jenny Warsén porträtt

Laxgryta med pasta

15 ingredienser

25 min

"Till detta gillar jag att lyxa till det med bucatini som finns i välsorterade mataffärer. Dess kraftiga struktur passar riktigt bra med grytan." / Jenny

Ingredienser

portioner
  • 500 g pasta, bucatini
  • 4 laxfiléer, à 150 g
  • 10 cm purjolök
  • 2 msk tomatpuré
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl crème fraîche
  • 2,5 msk koncentrerad hummerfond
  • 2 tsk röd pesto
  • 2,5 dl gröna ärtor, kokta
  • 170 g kräftstjärt
  • olivolja, att steka i
  • salt
  • peppar
  • ev citronpeppar

Gör så här

  1. Koka pastan al dente enligt anvisning på förpackningen och låt rinna av i ett durkslag.
  2. Tärna laxen och finhacka purjolöken.
  3. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs purjolöken mjuk. Rör ner tomatpurén och låt fräsa i ytterligare några minuter.
  4. Tillsätt vatten, grädde och crème fraiche, koka upp och sänk sedan värmen.
  5. Lägg laxtärningarna i grytan. Tillsätt fond och pesto och rör om. Låt puttra i 6–8 minuter och smaka av med salt och peppar.
  6. Blanda ner pastan och ärtorna. Tillsätt slutligen kräftstjärtarna och rör om, de ska inte koka utan bara bli varma.
  7. Smaka gärna av med lite citronpeppar och servera genast.