Laxgryta med kokosmjölk, lime och ingefära

koket.se
Laxgryta med kokosmjölk, lime och ingefära
Foto: TV4
Jennie Walldén porträtt KM
Jennie Walldén porträtt KM

Laxgryta med kokosmjölk, lime och ingefära

13 ingredienser

25 m

Jennie Walldéns recept på en riktigt god laxgryta med smaker från det thailändska köket. Hittar du inte shiitakesvamp går det bra att byta ut den mot champinjoner, ostronskivling eller en annan svamp du gillar.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 3 citrongräs
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 800 ml kokosmjölk
  • 2 röda chilifrukter
  • 150 g shiitakesvamp
  • 3-4 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 2-3 limefrukter
  • 600 g laxfilé
  • 1 knippe färsk koriander
  • olja, att steka i

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt

Gör så här

  1. Ta bort det yttersta lagret på citrongräset. Banka med baksidan av knivesäggen och dela sen i 3 delar. Riv ingefära och finhacka vitlök. Fräs vitlöken i lite olja i en kastrull i några sekunder. Häll sedan i kokosmjölk och tillsätt citrongräs och ingefära. Låt koka upp.
  2. Skiva chili diagonalt. Om shiitaken är stor, skiva den i skivor, annars låt den vara hel. Tillsätt shiitake, chili, fisksås och socker, låt puttra i några minuter. Smaka av med pressad lime och limeskal.
  3. Skär lax i stora tärningar och finhacka stjälkarna på koriandern. Lägg i grytan, sätt på locket och dra av från värmen. Låt stå i 10 minuter. Ta ut citrongräset innan servering.
  4. Servera din goda laxgryta i en skål, toppa med lite korianderblad. Servera genast med en skål nykokt jasminris vid sidan.