Laxgryta med kokosmjölk, lime och ingefära

60 röster
25 m
4
Laxgryta med kokosmjölk, lime och ingefära
25 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 3 citrongräs
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 klyfta vitlök
  • 800 ml kokosmjölk
  • 2 röda chilifrukter
  • 150 g shiitakesvamp
  • 3-4 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • 2-3 limefrukter
  • 600 g laxfilé
  • 1 knippe färsk koriander
  • olja, att steka i

Till servering

  • 4 port jasminris, nykokt

Gör så här

  1. Ta bort det yttersta lagret på citrongräset. Banka med baksidan av knivesäggen och dela sen i 3 delar. Riv ingefära och finhacka vitlök. Fräs vitlöken i lite olja i en kastrull i några sekunder. Häll sedan i kokosmjölk och tillsätt citrongräs och ingefära. Låt koka upp.
  2. Skiva chili diagonalt. Om shiitaken är stor, skiva den i skivor, annars låt den vara hel. Tillsätt shiitake, chili, fisksås och socker, låt puttra i några minuter. Smaka av med pressad lime och limeskal.
  3. Skär lax i stora tärningar och finhacka stjälkarna på koriandern. Lägg i grytan, sätt på locket och dra av från värmen. Låt stå i 10 minuter. Ta ut citrongräset innan servering.
  4. Servera din goda laxgryta i en skål, toppa med lite korianderblad. Servera genast med en skål nykokt jasminris vid sidan.
17 februari 2018