Laxfjäril med krossad gurksallad och yoghurtsås
Laxfjäril med krossad gurksallad och yoghurtsås
17 ingredienser
45 min
Inta bara gott utan också riktigt snyggt blir det när man skär ett snitt i en laxfilé och sen viker ut den till en fjäril. Till den stekta fjärilskotletten serveras en fräsch gurksallad med dill och citron samt en kall yoghurtsås med vitlök.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 800 g potatis, fast
- 600 g laxfilé med skinn
- olivolja
- salt
- svartpeppar, nymalen
Yoghurtsås med vitlök och citron
- 3 dl grekisk yoghurt
- 0,5 dl majonnäs
- 1 klyfta vitlök, finriven (liten)
- 0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
- 0,5 citron, finrivet skal
- salt
Krossad gurksallad
- 1 gurka
- 0,5 citron, grillad
- 1 msk olivolja
- 2 msk färsk dill, finhackad
- salt
- svartpeppar, nymalen
Gör så här
- Skär laxfilén i 3-4 cm breda bitar. Skär ett snitt mitt i varje fiskbit utan att skära igenom skinnet, bara precis ned till skinnet. Vik sedan ut till en fjäril. Salta och peppra på båda sidor.
- Blanda samman ingredienserna till yoghurtsåsen. Smaka av och ställ i kylen fram till servering.
- Skala och koka potatisen.
- Dela citronen och lägg med snittytan ner halvorna i en het stekpanna tills de får en gyllene grillad yta, det gör att citronen blir sötsyrlig i smaken.
- Banka gurkan och skär ned den lite slarvigt. Lägg i en skål. Pressa över grillad citron och tillsätt finhackad dill, olivolja, salt och nymalen svartpeppar. Blanda om och smaka av.
- Hetta upp olja i en stekpanna och stek laxen 2-3 minuter per sida.
- Häll av potatisen och pressa genom en potatispress.
- Servera laxfjärilarna med pressad potatis, yoghurtsås och krossad gurksallad.