Laxbullar i dillsås med smörad potatis och morot

POPULÄRT
koket.se
Laxbullar i dillsås med smörad potatis och morot
Foto: TV4
Adam Thulin
Adam Thulin

Laxbullar i dillsås med smörad potatis och morot

16 ingredienser

45 min

Hemgjorda fiskbullar på lax tillagas i en krämig sås med dill där socker och ättika ger rätt balans mellan syra och sötma. Till fiskbullarna bjuds det på kokta morötter och potatis vända i smör.

Se Adam Thulin laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Laxbullar

  • 600 g laxfilé
  • 1 äggula
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • smör, till stekning

Sötsyrlig dillsås

  • 3 lagerblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk ättiksprit 12 % (efter smak)
  • 1 tsk strösocker (efter smak)
  • 1 krm vitpeppar, nymalen
  • 1 kruka färsk dill

Smörad potatis och morot

  • 300 g morot
  • 500 g fast potatis
  • 25 g smör
  • salt

Gör så här

  1. Skär laxen i mindre bitar. Lägg lax, äggula och salt i en mixer. Mixa slätt. Tillsätt grädden, lite i taget, och fortsätt mixa till en slät konsistens.
  2. Skala och skär potatis och morot i ungefär lika stora bitar.
  3. Koka potatisen och moroten i välsaltat vatten.
  4. Forma bollar av laxfärsen och stek på bägge sidor i smör i en stekpanna på medelhög värme.
  5. När laxbullarna har fått fin färg - tillsätt grädden, fiskbuljongen, lagerbladen, ättika, socker och vitpeppar. Låt såsen koka ihop ca 5 minuter.
  6. Finhacka dillen. Tillsätt dillen i såsen. Smaka av och se om det behövs mer salt, ättika och socker. Lyft upp lagerbladen.
  7. Häll av potatis och morötter. Tillsätt smöret till potatis och morötter och rör om.
  8. Servera laxbullarna med potatis och morötter.