Helstekt kyckling med dragonsmör

69 röster
4
Helstekt kyckling med dragonsmör
Foto: Anna Clarén
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 hel kyckling [ca 1, 2 kg]
  • 2 dl vitt vin

Fyllning

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 citron (ekologisk, eller väl tvättad)
  • salt
  • peppar

Dragonsmör

  • 100 g smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 tsk salt
  • peppar

Sås

  • sky, från kycklingen
  • 1 dl crème fraîche

Till servering

  • ugnsbakade rotfrukter, sallad

Gör så här

  1. Ugnsstekt kyckling
    Tvätta kycklingen invändigt och torka med ett hushållspapper.
  2. Skala och skär den gula löken och vitlöken i skivor och citronen i bitar.
  3. Blanda lök, vitlök, citron, salt och peppar i en skål och fyll buken med blandningen.
  4. Blanda smör, dragon, citronskal, salt och peppar i en djup tallrik.
  5. Peta in smöret under skinnet runt om hela kycklingen, spara lite av smöret till senare.
  6. Bind upp kycklingen med hushållssnöre.
  7. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och bred på resten av dragonsmöret utanpå skinnet, det är lättast att använda handen.
  8. Häll över vinet.
  9. Ugnsstek kycklingen i 200 grader i 60–70 minuter. Ös då och då med skyn som bildats.
  10. Kontrollera så att kycklingköttet är färdigt.
  11. Sås
    Häll skyn som bildats i en kastrull och tillsätt crème fraiche.
  12. Vispa och låt alltsammans bli varmt.
  13. Servera med t ex ugnsbakade rotfrukter och sallad.
17 februari 2012