Lax med saffransaioli och vinkokt fänkål

Lax med saffransaioli och vinkokt fänkål
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Lax med saffransaioli och vinkokt fänkål

21

8 steg att laga

19 ingredienser

30 min

Vardagslyxig rätt med ugnsbakad lax och fänkål kokt i vitt vin med en hemslagen saffransaioli. Tareqs tips med att låta vitlöken bara dra kort i citronsaften ger aiolin en precis lagom smak av vitlök. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Bakad lax

  • 600 g laxfilé
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Vinkokt fänkål

  • 2 fänkål
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 3-4 kvist färsk timjan
  • salt
  • peppar

Aioli

  • 2 msk citronsaft
  • 3 klyfta vitlök
  • 1 äggula
  • 1 tsk dijonsenap
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm salt
  • 3 dl neutral olja

Gör så här

  1. Vinkokt fänkål
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ansa fänkålen och skär i skivor, ca 1-2 cm tjocka.
  3. Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken tunt. Toppa fänkålen med vitlök, timjan, smör, salt och peppar. Häll över det vita vinet. Täck formen med folie och tillaga i ugn ca 20 minuter.
  4. Aioli
    Skala och pressa vitlöken och blanda med citronsaften i ett litet glas. Låt stå ca 3 minuter. Sila ner citronsaften i ett litermått eller en liten skål. Lägg i äggula, dijonsenap, saffran, rökt paprika och salt.
  5. Tillsätt olja, lite i taget, under mixning med stavmixer eller under vispning. Det ska bli en tjock och fin majonnäs.
  6. Bakad lax
    Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Skär laxen i fyra lika stora bitar. Gnid in med salt, peppar och lite olivolja. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och tillaga ca 10 minuter i ugnen tills innertemperaturen är 42 grader. Ta ut och låt laxen vila ca 2 minuter före servering.
  8. Servera laxen med aioli och vinkokt fänkål.