Vardagslyxig rätt med ugnsbakad lax och fänkål kokt i vitt vin med en hemslagen saffransaioli. Tareqs tips med att låta vitlöken bara dra kort i citronsaften ger aiolin en precis lagom smak av vitlök.
Ansa fänkålen och skär i skivor, ca 1-2 cm tjocka.
Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken tunt. Toppa fänkålen med vitlök, timjan, smör, salt och peppar. Häll över det vita vinet. Täck formen med folie och tillaga i ugn ca 20 minuter.
Aioli
Skala och pressa vitlöken och blanda med citronsaften i ett litet glas. Låt stå ca 3 minuter. Sila ner citronsaften i ett litermått eller en liten skål. Lägg i äggula, dijonsenap, saffran, rökt paprika och salt.
Tillsätt olja, lite i taget, under mixning med stavmixer eller under vispning. Det ska bli en tjock och fin majonnäs.
Bakad lax
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär laxen i fyra lika stora bitar. Gnid in med salt, peppar och lite olivolja. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och tillaga ca 10 minuter i ugnen tills innertemperaturen är 42 grader. Ta ut och låt laxen vila ca 2 minuter före servering.