Lax med saffransaioli och vinkokt fänkål
Lax med saffransaioli och vinkokt fänkål
19 ingredienser
30 min
Vardagslyxig rätt med ugnsbakad lax och fänkål kokt i vitt vin med en hemslagen saffransaioli. Tareqs tips med att låta vitlöken bara dra kort i citronsaften ger aiolin en precis lagom smak av vitlök.
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
Bakad lax
- 600 g laxfilé
- olivolja
- salt
- peppar
Vinkokt fänkål
- 2 fänkål
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk smör
- 3-4 kvistar färsk timjan
- salt
- peppar
Aioli
- 2 msk citronsaft
- 3 klyftor vitlök
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 0,5 g saffran
- 0,5 tsk rökt paprikapulver
- 1 krm salt
- 3 dl neutral olja
Gör så här
Vinkokt fänkål
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Ansa fänkålen och skär i skivor, ca 1-2 cm tjocka.
- Lägg fänkålen i en ugnssäker form. Skala och skiva vitlöken tunt. Toppa fänkålen med vitlök, timjan, smör, salt och peppar. Häll över det vita vinet. Täck formen med folie och tillaga i ugn ca 20 minuter.
Aioli
- Skala och pressa vitlöken och blanda med citronsaften i ett litet glas. Låt stå ca 3 minuter. Sila ner citronsaften i ett litermått eller en liten skål. Lägg i äggula, dijonsenap, saffran, rökt paprika och salt.
- Tillsätt olja, lite i taget, under mixning med stavmixer eller under vispning. Det ska bli en tjock och fin majonnäs.
Bakad lax
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär laxen i fyra lika stora bitar. Gnid in med salt, peppar och lite olivolja. Lägg på bakplåtspapper på en ugnsplåt och tillaga ca 10 minuter i ugnen tills innertemperaturen är 42 grader. Ta ut och låt laxen vila ca 2 minuter före servering.
- Servera laxen med aioli och vinkokt fänkål.