Lax med rucolapesto

0 röster
4
Lax med rucolapesto
Foto: TV4

Lax i portionsbitar sköter sig själv i ugnen medan du ordnar med tillbehören. Ris, potatis eller pasta passar alla till den här rätten.

Visa mer
4
4 portioner

Du behöver

  • 4 portinsbitar laxfilé

Rucolapesto:

  • 2,5 dl grovhackad rucola
  • 1 kruka färsk basilika
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1,5 dl oliv- eller rapsolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar
  • Grönsaker:
  • 0,5 slanggurka
  • 2 äpplen
  • 1,5 rödlök
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i

Gör så här

  1. Pesto: Skala vitlöken och kör rucola, basilika, vitlök, parmesanost och pinjenötter i en mixer. Häll på oljan och krydda med salt, peppar och citron.
  2. Sätt ugnen på 150°. Lägg laxen i en smord ugnssäker form. Fördela peston över laxen och sätt in i ugn i ca 15 minuter, innertemperaturen på laxen ska vara 50–55°.
  3. Grönsaker: Skala och dela gurkan på längden, skrapa ut kärnorna och skär den i sneda bitar. Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Skala och klyfta rödlöken. Fräs gurkan och rödlöken i lite smör, lägg i äppelklyftorna efter någon minut. Låt dem inte fräsa för länge, de ska behålla sin krispighet. Krydda med salt och peppar. Servera genast till laxen.
26 januari 2009

Laddar fler recept