Lax med citronsås och risonipilaff
Lax med citronsås och risonipilaff
16 ingredienser
30 min
Superlätt laxrätt där krämig sås och lax tillagas tillsammans ugnen. Servera med risoni som är en sorts pasta som påminner om ris i sin form.
Tips! Det går bra att halvera mängden grädde om man vill ha ett magrare alternativ.
Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser
- 800 g laxfilé
- 5 dl vispgrädde
- 3 dl crème fraîche
- 1 dl färsk dill, hackad
- 0,5 purjolök
- 1 citron (justera syra efter smak)
- 1 fiskbuljongtärning
- 1 tsk dijonsenap
- salt
- peppar
Risonipilaff
- 500 g risoni
- 15 g smör
- 1 msk olja (neutral- eller olivolja funkar bra)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 5 dl vatten, kokhett
- salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet. Lägg laxbitarna över purjolöken.
- Blanda crème fraiche, grädde, dill, senap, finrivet skal och saft från citronen samt smulad buljongtärning i en skål. Blanda såsen väl och smaka av med salt och peppar.
- Häll försiktigt såsen i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
- Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek risoni under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt smulad buljongtärning och stek lite till. Krydda med salt och peppar.
- Häll över kokhett vatten, blanda och täck sedan grytan med ett lock. Sänk värmen och tillaga på medelvärme tills risonin mjuknar, ca 15 minuter.
- Fluffa till risonin med en gaffel, låt svalna utan lock och servera till laxen.