• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Lax med citronsås och risonipilaff

Lax med citronsås och risonipilaff
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Lax med citronsås och risonipilaff

7 steg att laga

16 ingredienser

30 min

Superlätt laxrätt där krämig sås och lax tillagas tillsammans ugnen. Servera med risoni som är en sorts pasta som påminner om ris i sin form. 

Tips! Det går bra att halvera mängden grädde om man vill ha ett magrare alternativ. 

läs mer
Kökets kurser
Promoruta Zeina baklava

Upptäck Mellanösterns smaker! Gå Zeinas onlinekurs.
Läs mer & se trailer >>

Ingredienser

portioner6 portioner
  • 800 g laxfilé
  • 5 dl vispgrädde
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl färsk dill, hackad
  • 0,5 purjolök
  • 1 citron (justera syra efter smak)
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar

Risonipilaff

  • 500 g risoni
  • 15 g smör
  • 1 msk olja (neutral- eller olivolja funkar bra)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vatten, kokhett
  • salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta och strimla purjolöken. Lägg purjolöken i botten av en ugnsform. Skär laxen i portionsbitar, ta bort skinnet. Lägg laxbitarna över purjolöken.
  3. Blanda crème fraiche, grädde, dill, senap, finrivet skal och saft från citronen samt smulad buljongtärning i en skål. Blanda såsen väl och smaka av med salt och peppar.
  4. Häll försiktigt såsen i ugnsformen. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
  5. Hetta upp smör och olja i en gryta. Stek risoni under omrörning tills den får lite färg. Tillsätt smulad buljongtärning och stek lite till. Krydda med salt och peppar.
  6. Häll över kokhett vatten, blanda och täck sedan grytan med ett lock. Sänk värmen och tillaga på medelvärme tills risonin mjuknar, ca 15 minuter.
  7. Fluffa till risonin med en gaffel, låt svalna utan lock och servera till laxen.