Lax i ugn med frasigt täcke och citronsmör

Maldon Lax i ugn med frasigt täcke och citronsmör
Foto: Eva Hildén

Lax i ugn med frasigt täcke och citronsmör

12 ingredienser

40 min

Plåtmat när den är som bäst - lax med frasigt och smakrikt örttäcke, pumpa och grönkål serveras med ett vispat citronsmör. Gott till både vardags och fest!

Ta fram det bästa med Maldon
Maldon flingsalt produkt 2022

Ta fram det bästa med Maldon

Handskördat gourmetsalt med mjuk, spröd struktur som ger en ren saltsmak och är en favorit världen över.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 dl Kikkoman Panko
  • 1 kruka färsk mynta, hackad
  • 1 msk sesamfrön (gärna svarta)
  • 1 msk sesamolja
  • 800 g pumpa (gärna butternut)
  • 100 g grönkål
  • 600 g laxfilé
  • olivolja
  • Maldon havssalt
  • svartpeppar

Vispat citrussmör

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 citron, finrivet skal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda ihop panko, mynta, sesamfrön, sesamolja och 1 tsk havssalt i en skål.
  3. Skala och skär pumpan i mindre bitar. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och krydda med havssalt. Sätt in i mitten av ugnen och rosta ca 20 minuter.
  4. Riv grönkålen i mindre bitar. Lägg i en skål och massera in 0,5 msk olivolja och lite salt.
  5. Sänk värmen till 160 grader. Lägg laxen i mitten av plåten. Strö på pankoblandningen. Fördela grönkålen runt om. Sätt tillbaka i ugnen tills laxen har en innertemperatur på 52–56 grader i den tjockaste delen och grönkålen har blivit krispig, det tar 10–15 minuter.

Vispat citrussmör

  1. Vispa smöret vitt och luftigt med elvisp i en bunke. Tillsätt citronskal. Smaka av med havssalt.
  2. Servera den pankobakade laxen och grönsakerna med det vispade citrussmöret.
TIPS!
Fler tips!
Maldon Helbakat grekiskt lantbröd med camembert

Fler tips!

Fler tips och goda recept från Maldon hittar du här!

Läs mer